13 februari 2023
Liza

Samenbinden

Na (bijna) een halfjaar ben ik aangekomen bij mijn laatste blog, geschreven voor House of Professionals. In deze blog wil ik de ruimte nemen om even terug te kijken en daarna vooruit te kijken. In mijn reeks van blogs keek ik terug naar mijn ervaringen tijdens het Spiegelproject en hoe ik mijn doelen verder heb opgepakt nadat dit project was afgelopen. 

Blog 1

In mijn eerste blog vertel ik over mijn doelen vanuit het Spiegelproject. Ik geef aan dat ik niet altijd even bewust met deze doelen bezig ben. Eerlijk gezegd is dat nu nog steeds zo! In deze blog beschrijf ik hoe ik (mede) bij het Spiegelproject heb geleerd hoe ik mijn eigen drempel om vragen te stellen heb verlaagd. Op deze manier heb ik een manier voor mezelf waarmee ik makkelijker vragen kan stellen dan voorheen. Ook beschrijf ik in deze blog hoe ik toentertijd in mijn werk als teamondersteuner bij SAVE een ervaring heb gehad met vragen stellen waarbij ik juist wel mijn doel van het Spiegelproject bewust herinnerde. Als ik nu naar deze blog terugkijk ben ik blij dat ik mijn eigen manier heb gevonden om het voor mezelf makkelijker te maken om vragen te stellen. Dit brengt mij zowel op werk als op school en privé een stuk verder. Ik zie vooral een groei bij mezelf hierin omdat ik wat ik in mijn eerste blog beschrijf heb doorgezet en dit mij nu bijna als vanzelfsprekend af gaat.

Blog 2

In mijn tweede blog beschrijf ik mijn, op dat moment, nieuwe rol als teamondersteuner. Ik vind dit leuk om terug te lezen omdat ik weer even mee wordt genomen naar het gevoel wat ik had toen ik net was gestart als teamondersteuner bij SAVE. Wat ik hierin ook lees is dat ik ook hier een eigen manier heb gevonden om mijn werk uit te voeren en in het geval van deze blog heb meegenomen dat het oké is om vragen te stellen. Door hiermee te oefenen tijdens het Spiegelproject kon ik dit eerst in een kleinere setting ervaren. Door hier positieve ervaringen mee te hebben kreeg ik meer vertrouwen om dit ook in mijn werk te gaan proberen. Ook dit is iets wat mij nu als vanzelfsprekend af gaat, wat heel leuk en interessant is om te merken.

Blog 3

In mijn derde blog ga ik in op mijn gestelde doel vanuit de tweede blog; het focussen op het vragen van feedback. Hierin vind ik het leuk om terug te zien hoe ik tijdens de periode waarin ik mijn blogs schrijf bewuster wordt van hoe ik dingen doe, waar ik eventueel meer van zou willen leren en hier ook doelen voor mezelf op kan stellen. Vervolgens ga ik in deze blog verder in op hoe het vragen stellen mij kan helpen om mijn grenzen te stellen. Door het stellen van vragen kan je namelijk jezelf de ruimte geen om ergens langer over na te denken. Ik moet eerlijk zeggen dat het grenzen stellen (zowel op werk als privé) iets is waar ik scherp op moet blijven. Dit lukt niet altijd even goed, maar ik ben me er mede door het Spiegelproject en het schrijven van de blogs bewuster van geworden. Zo kan ik hier ook verder mee blijven oefenen in het vervolg.

Blog 4

In mijn vierde blog ga ik een iets andere kant op met mijn blogs en kijk ik naar hoe ik heb geleerd hoe ik mezelf kan bevragen in plaats van alleen te kijken hoe ik vragen aan anderen kan stellen. Als ik dit terug lees zit in deze blog eigenlijk de kern van wat nu op dit moment voor mij belangrijk is; een diepere kijk in mezelf. Nu klinkt dit misschien voor sommigen wat zweverig, maar pak vooral even de vierde blog erbij om helder te krijgen wat ik precies bedoel.

Hoe nu verder?

Op dit moment ben ik druk bezig met het afronden van mijn minor en ga ik in het nieuwe jaar starten met het afstuderen. Hierbij zullen vast verschillende situaties voorkomen waarbij het vragen stellen weer belangrijk wordt en ik terug kan denken aan mijn ervaringen uit het Spiegelproject. Dat moet vast goed komen! Mijn belangrijkste voornemen hierbij op dit moment is om scherp te blijven op het stellen van grenzen zodat ik zowel met werk, school en privé lekker in mijn vel blijf zitten. Deze grenzen kan ik stellen door het stellen van vragen zoals ik heb beschreven in blog 3. 

Achteraf gezien ben ik blij dat ik als student mee heb gedaan omdat mij dit in een heel andere setting heeft leren kijken naar wat het stellen van vragen voor een ander kan betekenen. Dit heeft mij tegelijk de ruimte gegeven om toe oefenen met het stellen van vragen en het gevoel voor mezelf creëren dat ik hier ook de ruimte voor mag nemen in verschillende situaties in mijn leven. 

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download