13 februari 2023
Liza

Op rust gestelden

Avontuur

Voor de zomer ontstond het idee om naast studenten en ervaringswijzen ook gepensioneerden te benutten als spiegel.

Maar hoe kom je gepensioneerden tegen? Ik goegelde me stuk en kwam voornamelijk bureaus tegen, die gepensioneerden aan het werk willen helpen. Mijn zoektocht stagneerde en ik liet het even bezinken.

Mijn hoofd staat altijd aan, zo ook tijdens een theetje in een kroegje. Alsof het zo moest zijn, zaten er 2 vriendelijk uitziende mannen naast mij. Ze maakten een grapje over de rekening en de ene liep weg om de rekening te betalen. De ander bleef zitten en ik zat naast hem te glimlachen, wat mogelijk een uitnodiging was om context te geven aan hun onderhandeling over het betalen. Hij vertelde mij dat ze al jaren vrienden waren, wat mij overigens al helder was door hun manier van communiceren en het gevoel dat tussen hen hing. Ik vroeg hem wat ze verbond en in het mooie gesprek wat daarop volgde vertelde hij, (de ander was inmiddels terug) dat onder andere ‘het avontuur’ ze verbond. Ik kon geen perfecter moment vinden om ze een avontuur aan te bieden. Op avontuur in het hoofd en hart van een professional! Ik vertelde met enthousiasme over ons spiegelproject. De mannen waren geïnteresseerd en we maakten een afspraak voor de week erop. En volgende week gaan de mannen zowaar starten. 

Via, een van de meest enthousiaste docenten, Hanske Douwenga, kreeg ik vervolgens een connectie met het platform Prettig Ouder Worden En Relativeren (POWER). En wat een prachtige mensen mochten we ontmoeten, die allemaal mee wilden doen als spiegel voor een professional. We hebben met allemaal kennisgemaakt en mijn enthousiasme werd torenhoog. 

In elk gesprek werd ik opnieuw geraakt. Niet alleen door de kennis en kunde van deze groep mensen, maar des te meer door de manier waarop ze, een bijdrage willen en kunnen leveren aan de maatschappij. Hoe mooi is het om jezelf te bevinden op het middenpad en te mogen werken met mensen in het na-werkzame leven. Een mooie uitbreiding van onze spiegels, de studenten en de ervaringswijzen. 

Ik voel me bevoorrecht!!

Er bleef echter wel een puntje knagen. Een puntje waarvoor ik jullie nodig heb. De term pensionada’s, gepensioneerden bleek voor de meesten “op rust gestelden”  toch een negatieve connotatie te hebben. 

Dus nu aan jullie de vraag: wat is een mooi alternatief wat recht doet aan diegenen die zich in het na-werkzame leven bevinden?

  1. Degene die het beste alternatief aandraagt wint een 1 op 1 spiegelsessie met Nathalie But (ze weet dit overigens nog niet 🙂
terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download