18 maart 2021
Liza

Een nieuw begin

Het einde van het jaar markeert altijd een soort eindpunt. Alsof er van de een op de andere dag een nieuw begin is. Dit fictieve nieuwe begin kan wel een aanleiding zijn om terug te blikken en vooruit te kijken. En waarom dan niet gewoon 1 februari in plaats van 1 januari. 

Een vreemd, surrealistisch, interessant en reflectief jaar ligt er achter mij. Nu is de neiging groot om  zowel privé als zakelijk mijn hele jaar te verhalen. Ik vrees dat de aandachtspanne van de gemiddelde lezer dat niet gaat trekken.  Dus…. terug naar het begin. 

Lang voor het aflopen van 2020, was House of Professionals al in ontwikkeling. De eerste stappen zette ik met Misja Poulisson. Daar waar ik graag vast wilde houden aan het idee, en wilde wachten tot alle puntjes op de i dansten, maakte Misja zich een stuk minder druk. Een strategie die effectief bleek te zijn. Vol enthousiasme en vertrouwen vertelde ze “ iedereen” die het maar wilde horen over het Spiegelproject. Ze durfde binnen haar organisatie de juiste mensen te benaderen om aan te haken bij het project. En ja, hoor we mochten van Lokalis zowaar een pilot draaien.

We zijn de pilot fase voorbij en inmiddels heeft Misja haar reis een andere afslag genomen. Een afslag die haar op het lijf geschreven is. Ademcoaching, een vorm van coaching waar zij haar hart in kwijt kan. Ik ben er trots op dat ik de eerste stappen met haar heb mogen zetten. Haar vertrouwen in haar organisatie Lokalis en de vernieuwingen en ruimte die zij bieden aan niet geijkte initiatieven is bijzonder. 

Organisaties zijn veelal geneigd bekende wegen te bewandelen en de vernieuwingen die zij durven aangaan leveren niet het gewenste rendement. Ik denk dat dit komt omdat de vernieuwingen die ze aangaan worden gegoten in oude frames. Met als gevolg, oud en vaak niet gewenst resultaat.

En daar dan toch die ene organisatie die het aandurft en zich daadwerkelijk openstelt. Zijn wij de juiste mensen binnen de organisatie tegengekomen? Een Danielle van Schaik en een Jon Doppen die uitermate zorgvuldig een nieuw initiatief hebben gevolgd. Zijn dit professionals die de kaders voor zich durven laten werken en daadwerkelijk het resultaat als uitgangspunt nemen? Zijn dit professionals die de, in de organisatie gecreëerde, formats durven los laten? 

Het heeft mij me doen afvragen of de professional de organisatie maakt? Of maakt de organisatie de professional? Benieuwd naar jullie gedachten en ervaringen!

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download