19 augustus 2020
Liza

Automatismen

Het is zaterdagochtend en ik rij van Utrecht naar Rotterdam. Mijn hoofd is bewolkt en de gedachten drijven langzaam voorbij. Ik kijk voor me uit en ineens zie ik op de borden, Rotterdam Alexander, staan. Ik schrik en vraag me af hoe ik hier terecht ben gekomen. Ik heb het gevoel dat de auto mij hiernaartoe heeft gereden in plaats van andersom.

21 jaar geleden haalde ik, pas bij de 4e keer, mijn rijbewijs. De eerste keer een ingreep omdat ik mijn stuur meenam terwijl ik speciaal voor de juf mijn best deed om goed over mijn schouder te kijken. De tweede keer reed ik door rood en zei de juf bij aankomst “we zijn geland”. De derde keer heb ik verdrongen en de vierde keer kon ik dan eindelijk het felbegeerde papiertje mee naar huis nemen. En dat na minstens 80 lessen. Nee, ik was geen toptalentje. Stiekem dacht ik nog, “ach je leert het pas in de praktijk”. Nadat ik de eerste keer zonder juf in de auto een kip doodreed, wiens veren in de achteruitkijkspiegel uitbundig omhoog dwarrelden, zag ik het somber in. Jarenlang ben ik geen held geweest op de weg en vermeed ik het om te rijden. En dan ineens het moment waarvan ik nooit had gedacht dat het ooit zou komen. Rijden op automatisme. Stiekem was ik trots, ondanks mijn wens om mindfull door het leven te gaan.

Na deze ervaring ben ik na gaan denken over automatismen. Het Spiegelproject gaat over het vergroten van het bewust bekwame vermogen. En ondertussen kan ik de trots op mijn eigen automatisme niet onderdrukken.

Ik hecht aan bewustzijn, soms iets te. Dit gaat ook ten koste van het vertrouwen op mijn intuïtie. Intuïtie een onontbeerlijk gevoel dat nuttige boodschappen geeft. Is het nodig om alles te ontrafelen? Nee?

Sommige dingen zijn niet in woorden te vatten en behoeven geen ontrafeling. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat er zicht/ bewustzijn is over het eigen handelen binnen het vak waarin je werkt. Ik geloof dat het meer keuzevrijheid biedt als je weet waarom je doet wat je doet. Je kan dan immers kiezen.

Het menselijk brein is niet in staat om alle beschikbare informatie bewust tot zich te nemen. Gelukkig, want anders kwamen we in overdrive. Tegelijkertijd kan het vervelend zijn of niet passend om onbewust keuzes te maken of automatisch te handelen. Als je, je bewust bent van gedrag dat niet tot het gewenste resultaat leid, dan is het helpend als je vrij bent om te kiezen voor ander gedrag. En precies aan dit bewust kiezen biedt de Spiegelreflectiemethode een bijdrage.

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download