15 juli 2020
Liza

De match deel 1

Een blog over de ervaringen van een koppel.

‘Een match made in..’

Een van onze koppels geeft al snel aan dat de spiegelsessies vloeiend verlopen en dat ze erg op elkaar lijken. Ze zijn aangenaam verrast maar ook verwonderd. Als ik hun terugblik op het proces toegestuurd krijg, ben ik super enthousiast. Middels hun ‘nazoem’ reflecties lukt het hen om mij mee te nemen in het proces dat ze met elkaar hebben doorgemaakt. Ze trakteren mij op een reis waar ik zelf veel van leer en wat mij uitermate trots maakt op het Spiegelproject.

Maar wat maakt nou dat een professional beslist mee te doen aan het spiegelproject?

Dit is per persoon natuurlijk verschillend. Deze professional beschrijft haar interne motivatie om te leren over zowel zichzelf als de ander. De drive om op zelfonderzoek te gaan en bewuster bekwaam te worden. Bewuster bekwaam om te verdiepen in het werk maar ook in zichzelf. De motivatie sluit geheel aan bij wat wij voor ogen hebben in de spiegelreflectietrajecten.

De student heeft een geheel andere motivatie om deel te nemen aan het spiegelproject. Haar sceptische houding ten aanzien van de jeugdhulpverlening heeft haar gemotiveerd om deel te nemen. Ze geeft aan beïnvloedt te zijn door de negatieve berichtgevingen over de jeugdhulpverlening. Ze wil meer te weten komen over het werk en een positiever beeld krijgen van het vak.

Ondanks mijn langdurige ervaring in de gedwongen jeugdhulpverlening en de ervaring met dergelijke negatieve beeldvorming over het vak, merk ik toch dat ik schrik. Ik was mij er minder van bewust dat dit al binnen het onderwijs begint. Ik vraag me af wat dit zegt over het onderwijs en wat het betekent? Ik ben gefascineerd en vraag me af tot welke conclusies de student is gekomen.

De zes sessies beginnen en de koppels organiseren de tijd en de plek in gezamenlijkheid. Het vormt de start van een bewustzijnsproces waarvan House of Professionals getuige mocht zijn.

Al schrijvend over dit koppel vraag ik mij af hoeveel ik moet vertalen in mijn eigen woorden.

Maak ik jullie dan, door mijn bril bezien, mede getuige van dit proces? Ik besef me dat ik het jullie niet kan onthouden om de woorden van de professional en de student zelf te delen. Ze verdienen een eigen plek om te shinen. Enkele opbrengsten als proeverij aan jullie 😊.

“Door de vragen die mijn maatje stelde kwamen we gaandeweg tot de kern van wat mij bezig houdt in dit werk”

“Als ik bewust weet wie ik ben, kan ik mezelf blijven. Dan hoef ik niet van andermans probleem mijn probleem te maken”.

“Succesvol zijn = uit mijn comfortzone. Door te doen wat ik doe weet ik wat ik bereik, maar kan het ook anders? Moeiteloos? Maar toch met meer succes? Durf succesvol te zijn. Vragen stellen waardoor de ander terug gaat naar zichzelf en ik meer mezelf kan zijn”.

“Ik heb geleerd door situaties te vertellen, mijn gedachten te delen en ook te voelen wanneer mij iets raakt of waar is. Ik merk dat ik eigenlijk alles wel weet en niets is mij onbekend, maar ik had er geen bewustwording op. Nu wel! Als ik mijzelf als observator kan zien, kan ik uitzoomen en herkennen. (bewustwording = groei en verandering)”.

“Spiegelen = Waardevol! Ik heb veel over mezelf geleerd, dankzij mijn maatje met haar mooie spiegelvragen. De vragen zelf zitten er niet in verweven, maar zoals je kan zien heeft het mij tot diepe inzichten gebracht”.

Ik ben meegezogen in de beleving van dit koppel, niet op z’n minst omdat beiden zo prachtig hebben beschreven waar het rendement voor hen inzit.
De Spiegelreflectiemethode gaat naast bewuster bekwaam worden ook over het stellen van vragen. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid aansluiten bij wat er in de ander leeft en dan daadwerkelijk gebruik maken van het potentieel van de ander. Niet enkel loze kreten als eigen kracht, die in praktijk soms verworden tot, de ander het alleen laten doen. Door vragen te stellen en samen te zoeken naar de wijsheid die in de ander zit, kan antwoord van de ander het uitgangspunt zijn voor de oplossing.

De professional beschrijft het bijzonder treffend “ Vragen stellen waardoor de ander terug gaat naar zichzelf en ik meer mezelf kan zijn”. Ik zoek naar simpelheid om de impact van deze uitspraak op mezelf te beschrijven. In mijn hoofd kom ik op superlatieven uit. Ja, omdat ik het krachtig beschreven vind. Het stelt precies wat ik vind. Het benutten van je eigen kracht, door te zijn wie je bent met wat je hebt. Tegelijkertijd de ander helpen naar zichzelf terug te keren zodat die zijn of haar eigen kracht kan voelen en benutten.

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download