29 februari 2020
Liza

Een goed gesprek

Onderweg naar huis kwam ik een professional tegen die meedoet aan het Spiegelproject. Zij vertelde mij kort dat ze haar eerste spiegelsessie had gehad. Ze wist nog niet wat het opleverde. Het was wel een goed gesprek, zei ze. Ik fietste verder en mijn hoofd maakte overuren, terwijl ik probeerde een deel van mijn brein over te houden om levend thuis te komen. Mijn gedachten buitelden over elkaar. Nadat ik wat vrije ruimte creëerde om te vertragen, kon ik nagaan wat er in mijn brein en lijf gebeurde. 

Ik merkte dat ik wat onrustig werd maar ik kon niet definiëren waardoor het kwam. Raakte ik in paniek…Een goed gesprek? Dat was toch niet de bedoeling van een spiegelsessie. Ik kan in de kroeg ook een goed gesprek voeren. Ik maande mezelf tot rust en probeerde terug te keren naar het deel in mezelf dat vertrouwen heeft in het proces. Tegelijkertijd riep deze situatie ook een aantal vragen in mij op. Waarin verschilt een goed gesprek nou met een spiegelsessie, waarin reflectie centraal staat? Wat is überhaupt een goed gesprek en wat is dan reflectie?

Ik nam me voor om een klein onderzoekje te doen en kon meteen mijn favoriete bezigheid ter hand nemen. Goooooogelen!

Ik vond verschillende gedachten over wat een goed gesprek is. 

Werkelijk willen weten wat de ander bezighoudt, niet zoeken naar een beslissing of oplossing, gaat uit van gelijkwaardigheid, contact maken en actief en oprecht luisteren, bewust zijn van lichaamshouding, gericht op diepgang, navragen niet aannemen, open vragen stellen.

Ik was aangenaam verrast en de eerder opgedane spanning kon mijn lijf met een lichte zucht verlaten. 

Reflecteren gaat over terugkijken, overdenken, stilstaan bij wat er in je omgaat, wat kan ik de volgende keer beter of anders doen, jezelf een spiegel voorhouden, je manier van handelen onderzoeken.

Enkele woorden die een goed gesprek en reflectie omschrijven. 

Een goed gesprek! Zo gek nog niet dus. De student als spiegel faciliteert de professional door werkelijk te willen weten wat de professional bezighoudt en zoekt niet naar oplossingen. Het antwoord of de oplossing is daarmee voorbehouden aan de professional. In tegenstelling tot een professional- stagiaire relatie is de basis in een spiegelreflectie sessie gelijkwaardigheid. Let wel; ik ben van mening dat ook in een professional- stagiaire relatie sprake moet zijn van een gelijkwaardige relatie. De praktijk laat hierin helaas, regelmatig wat anders zien. Contact maken, luisteren, open vragen stellen en de gerichtheid op diepgang zijn sleutelwoorden binnen de Spiegelreflectie methode. Spiegelen is niet mogelijk zonder gelijkwaardigheid. 

Het kwartje viel. Een goed gesprek bevat de basis ingrediënten voor een goede spiegelsessie.

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download