13 februari 2023
Liza

In gesprek met een professional

Marije heeft deelgenomen aan een spiegelreflectietraject. Samen met Nathalie But heeft zij teruggekeken op haar traject. Ze zijn in gesprek gegaan over de werkende elementen van de Spiegelreflectiemethode®. De werkende elementen zijn; vertragen, vragen, hardop denken, zelfonderzoek en aanboren van de interne kennisbron.

Marije en Nathalie

1.    Hoe is het gelukt om hardop te blijven denken en wat werkte hierin voor jou?

Ik heb het gezien als een kwestie van gewoon doen/ uitproberen. Ik ben bewust gaan letten op dingen die in mijn hoofd op popten tijdens het gesprek. Daar had ik normaliter gewoon overheen gepraat. Ik kan me concreet een dialoog herinneren waarin ik iets vertelde over hoe ik het voor mij fijn werken is in mijn situatie en dat er een oordeel op popte over mezelf en een gedachte dat Finn dus ook wel iets ervan zou vinden. Dat heb ik bespreekbaar gemaakt. Wel spannend.

2.    Hoe heb je kunnen benutten wat tussen jou en de ander gebeurde en te laten komen wat er is?

Veel meer in het moment blijven, bewust letten op gevoelens en gedachten en die bespreken. Ik vond het fijn dat Finn ook gewoon vragen stelde die in hem opkwamen en niet perse een doel of richting leek te hebben 

3.    Hoe is het je gelukt om in dit traject op zelfonderzoek te gaan?

Het helpt denk ik enorm als je hierin gaat met de gedachte dat je jezelf dit traject gunt en jezelf openstelt om te gaan ontdekken en leren met een milde blik en nieuwsgierigheid. 

4.      Hoe ben je bezig geweest met het aanboren van je interne kennisbron?

Ik denk hierbij aan je geijkte/ bekende valkuilen verder onderzoeken door ze te bespreken, maar ook vooral de vragen van de student te benutten in een kwestie die je bezighoudt. De vragen vanuit de studenten maakten bij mij dat ik op thema's/ aandachtspunten/ leerpunten kwam die ik niet zo 1-2-3 zelf had bedacht. 

 5.    Heb je het gevoel dat je bewuster bekwaam bent geworden? Zo ja, hoe pas je dit toe in je werk?

Ik heb het stilstaan/ vertragen bewuster aandacht gegeven in de cliënt begeleiding en in het werken met collega's. Inzetten van ervaringsdeskundigheid op een bewuste manier in werken met cliënten en collega's. 

terug naar overzicht
© House of Professionals
Visuals gemaakt door
Hanneke Everts

KvK 73299707
BTW NL859447406B01

download